Jom Tambah Pendapatan..

Monday, December 28, 2009

2009 is leaving us..

ya Allah.. aku bersyukur dgn rahmat dan ketentuan yg telah Kau tetapkan.. moga tahun depan, 2010 akan lebih baik buat diriku, moga aku lebih memperbanyakkan amalku buatMu dan sentiasa bahagia di samping keluargaku..

kejap je..dah nak berakhir 2009.. tp thn 2009 ni bnyk kejadian ataupun dugaan buat aku dan suami.. suka, duka, berlalu camtu je..

kalau nak diimbas kembali, mana yg betul2 menguji iman.........

23 feb 2009 - keta kelisa aku hilang kat tpt keja hubby.. dah la baru je dlm seminggu tukar sport rim.. mula2 tu ingatkan cik abang aku bergurau time2 maghrib yg kelisa ilang..rupa2nya sungguh..masa tu dia call dia kat balai polis tgh wat report.. aduii.. sedihh..sedihh..


29 mac 2009 - handbag aku cicir kat tesco xtra shah alam.. abih segala isi handbag tu ilang dgn handbagnya sekali, yg dpt blk purse je.. dibuang dlm tong sampah toilet tesco tuu.. yg sedih, handbag tu was one of hantaran kawen aku, ilang 3 thumb drive (semua benda related to keja dlm tu), hp aku (harta aku beli masa master kat sana tuuu) n duit (bnyk la gak)..huhu


6 jun 2009 - disebabkan 2 kejadian besar tu, kami nak cancel our family trip.. tapi 2, 3 kali terpaksa deal dgn air asia utk redeem duit, just dpt credit shell je.. kena tukar trip tu ke tarikh lain within 3 month, ke mana-mana tpt pun xpa utk bila2 masa.. tp rugi gak la kos sebenar masa plan trip tu.. kalau ikutkan xleh dpt pun credit shell tu.. tp aku wat alasan dgn surat doc aku xleh travel bcoz of pregnancy, dpt la jugak.. alhamdulillah la still x rugi semua...


21 nov 2009 -adik ipar bawa keta persona aku n terlanggar keta lain.. teruk gak la keta kena bhg sebelah kiri.. sampai ke ari ni still kat workshop tgh repair... kitorang claim insurans je.. nak wat camana, benda dah nak jadi.. :| ni 2nd time persona ni masuk workshop..dulu accident gak, lebih kurang camni gak la.. yg claim pun kita punya insurans kena tanggung semua.. apa la nak jadi dgn persona.. 'sakitt' kerap sungguh..


5 dec 2009 - masa kenduri kawen anak mak biah (mak biah tu close fren mak mentua aku), baheeira tercekik.. naik biru muka dlm sekelip mata.. dia mkn kuih sepit, tercekik sbb kunyah x betul2 hancur.. aku meraung sambil pegang faqihah, dah gelabah gila masa tuu... abahnya n sorg kakak ni tlg terbalikkan baheeira n tepuk2 belakang utk keluarkan serpih kuih sepit tu... panik sungguh masa tuu...

24 dec 2009 - teramat sedih sbb kehilangan sahabat baik sama2 study since korean prog then electrical prog... mohd aidil abdullah @ karat.. he was a great guy.. never say no bila kita mintak tlg.. aku dgn rakan2 seperjuangan yg lain still cam x caya aidil dah xde.. sedihhh... ari ni pun air mata aku jatuh lg bila teringatkan arwah( aku xleh guna this word la, sbb still believe that he's around).. ni la boy fren share aku dgn kwn2 pompuan masa study dulu.. miss him very much.. doa dan fatihah je ku bisikkan di hati, tanda ingatan buat sahabat sejati.. nasib baik la hubby aku x jemu n faham, bila aku dok sebut je pasai aidil since ari dia meninggal.. siap support lg aku... thanx yang..


semua dugaan tu aku terima dgn redha.. hanya Allah je yg tau kemampuan aku utk berdepan dgn ujian2 tu... mungkin ada hikmah disebalik setiap kejadian.. wallahu'alam..

dlm sedih2 berdepan dgn semua tu, year 2009 jugak bg kegembiraan buat aku dan keluarga.. especially mak mertua aku la kut... thn ni dia dpt cucu lg 3 org.. 15 july 2009, lahirnya puteri aku yg ke-2, banafsya faqihah.. 1 oct 2009, lahir putera adik ipar aku, arief fareez, pastu 13 oct 2009, lahir lg sorg putera adik ipar aku, angah diberi nama muhammad al-fateh...
mak aku pun apa kurangnya, bertambah 2 cucu thn ni.. anak aku, faqihah n anak abg aku, baby boy, muhammad fatihin yg lahir on 7th oct 2009.. yg besnya, very special huruf 'f' thn ni.. lahir 4 org baby semua 'f', faqihah, fareez, fateh n fatihin.. :) of course la aku suka sgt, sbb nama aku pun 'f'...hihih..

even sedih kelisa kesayangan aku tu dah xde, dpt gak pengganti getz itam yg comel somewhere in may this year..

n also, tahniah buat adik ipar aku, EG baru bertunang on 25 dec 2009.. lepas dia bertunang kami ramai2 bercuti di janda baik.. best..


last but not least, paling menceriakan hidup aku, makin keletah puteri2 comel ibu n abah.. kakak dah makin pandai bercakap, dah faham la jugak a few words yg dia cakap mcm "nak", " tak nak", "aye"=air, "tup"=tutup, "bih"=abih n bnyk lg laaaa... yg paling sweet bila dia panggil "abah", almost anytime, abah je yg dia dok panggil... kalau suruh panggil ibu pun yg kerap keluar, abah la jugak.. adek plak, paling suka sengih... agah je skit, tersengih2 la siap ada bunyi tanda dia seronok.. paling adek x suka, kalau dibiar sorg2 terbaring, mula la dia nak meraung suruh org angkat.. ibu suka tgk bila dia meniarap n lentokkan kepala wat muka comei dia laaa.. soooo cute..


aku bersyukur padaMu ya Allah, walaupun dlm apa jua keadaan dan dugaan yg aku hadapi, aku masih dirahmati dgn seorang suami yg menjadi teman paling rapat tika suka maupun duka, dua permata hati kami yg mengindahkan tiap coretan kisah yg x selalunya indah dan dua buah keluarga besar yg sentiasa menjadi tulang belakang kami dlm menghadapi hari2 mendatang..

3 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wehooo..nnti nak buat gakla posting camni..ahahahaha..jgn mare aer..mintak izin awal2 ni..:-)

comelnye twin rafiq..ahahah..boley?
boleh la kot..masa depa kuar pon dekat2 je..ari yg sama pulek..:-)

yan said...

sila2.. xyah mintak izin pun.. mesti lain2 cerita punya.. tp cerita kita lebih kurang sama on 15th july 2009.. sama2 sakit melahirkan sorg baby yg comel.. :) tp ros dpt boy, kyan dpt girl..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

heheh..tula.
cam tak caya je kan bb kita sama tarikh lahirnye

:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...