Jom Tambah Pendapatan..

Thursday, December 30, 2010

it's his 9th day today...

baru nak wat welcome entry to my hero, BISYR FALIH B. BADRUL HISYAM..

born on 22nd Dec 2010, SVD (spontaneous vaginal delivery) or in other words, normal delivery, at 8.24am, weight of 3.07kg, at KPJ Selangor Specialist Hospital...

this is the 3rd time aku deliver kat the same hospital, with the same doc, Dr Siti... well, rasanya kalau nak bersalin lg in future pun, for sure dr siti gak la menjadi pilihan... sgt berpuas hati dgn dia punya keja dr regular check up during pregnancy sampai la bb dah lahir...alhamdulillah, everything went so well...

aku actually kena induce on 21st dec at about 2pm, sbb air ketuban dah kurang.. doc suggest not to take any risk so better induce je eventhough xde sakit nak bersalin... since due 2,3 ari lg... biasa la, kalau nak kira masa baheeira pun aku kena induce... masa tu pun about 12 hours after induction baru rasa sakit.... so, yg ni pun aku x kisah la walaupun dok kat wad n setiap kali nurse masuk check n tanya, dah sakit ke? dah ada tanda nak bersalin ka?.. aku mmg x rasa sakit apa pun..langsung xde tanda nak bersalin...

everything happened so fast kalau flash back blk on that day of 22nd dec... aku nak solat subuh dgn hubby, masuk toilet nak amik wudhuk, ada tanda darah... so, mula la nak start sakit... hubby bgtau aku ke labour room lebih kurang kul 7.30 rasanya... sakit xyah cakap la... at least bila kat labour room, sakit blh sedut gas... mmg sampai mabuk la bila time nak bersalin tuuu... aku bersalin kul 8.24am..alhamdulillah, cepat gak kan...
 
bila cerita kat org, depa kata anak ke-3 senang la tu nak bersalin...apa2 pun, xyah la banding dgn org lain..rezeki masing2 time delivery ni... alhamdulillah, aku bersalin anak 1st, 2nd n 3rd, semuanya dlm sejam plg lama kat labour room... dan sakit dr dlm wad pun xde la lama (sbb ada org lg teruk)..berkat doa semua org la tu, especially dua2 mak.. n of course pakwe aku yg x penah langsung tinggalkan aku sorg2.. he' my no. 1 hero la... bila start sakit, dah dia mula ngaji.. may b tu jugak la yg bnyk support aku masa nak bersalin.. thanks yang...

by the way, this is our beloved Bisyr Falih (berita gembira yg berjaya)... nama yg dr anak first lg dah standby.. ramai gak tanya camana nak sebut Bisyr tu... sebut dia, "bish+silent 'r'"...dlm jawi, 'ba'+'syim'+'ra'.. sebut betul2 ye.. alhamdulillah, dpt gak hero sorg..dpt la berhenti kejap on production..hihih.. pasni nak concentrate on study la plak kut.. doa2kan la ye...

 bisyr falih, our sweet little hero..

bisyr dgn kakak-kakaknya..

diaper cake..

amik masa gak nak upload gmbr diaper cake ni.. wat ni sblm bersalinkan bisyr lg... tp dok ghalit nak uploadkan gmbr kat sini... sebenarnya wat 2 diaper cake ni... bg kat jiran depan, kakak tu bersalin bb girl awal bln 12.. pastu 1 lg wat utk ofismate hubby yg duenya dekat2 aku punya due gak...pulun sungguh...

 
yg ni yg bg kat jiran... lupa nak snap gmbr sblm bungkus..


yg ni yg bg kat ofismate husbd, ijan.. she delivered her baby boy on 24th dec..

Wednesday, December 1, 2010

1st attempt on hantaran kawen...

apa la kemaruk mengandung kali ni... mmg lahirnya bb nnt, jd org berseni kut...insyaAllah... mau x nya, ibu dia yg x penah2 ada skill on handcrafting tiba2 suka sgt2 wat benda ni skang... not even a month more to go... kejap je lg...

sebenarnya nak citer, aku saja la sibuk2 dgn hantaran adek ipar aku yg akan nikah on this coming 4th dec... masa aku dulu mmg kakak aku la wedding plannernya... aku serah everything kat dia... masa tu pun dia tgh sarat ngandung si kembar alisya & anis.. dah 3 thn dah berlalu... bygkan la ngekoq aku ke sana ke mari prepare for my very special day... kali ni kena kat aku la plak... yg tgh sort of sarat gak ni (8 bln dah preggy), ke hulu ke hilir cari brg utk hantaran adek ipar bertuahku yg sorg tuu... dah la last minute dia betul2 nakkan kita buat... sblm ni bila tanya, dia wat dekkk je... tu yg aku bg title bertuah tu....

bila dah last minute, mula la aku gabra... mula tu dia kata nak guna fresh flower... hah! mampus... aku langsung x penah menggubah hantaran, sekali nak wat guna bunga idup..karang lunyai bunga tu, hantaran ke mana, kenduri ke mana... so, aku pun bg advice kat dia, kita guna artificial flowers dah la.. hopefully everything will turn out to b as good as what we wished for...

so, ari jumaat last week, aku dgn berianya la memulakan operasi membeli brg2 utk wat hantaran yg first time dlm hidup aku nak try gubah... mahal jugak kan, barang2 je pun... around rm200 gak la abih... including tools nak wat.. sbb ni 1st time, mana ada satu apa pun glue gun ka, dawai ka, dan sewaktu dgn la... masa kenduri sendiri x terasa pun..sbb mastermindnya kekandaku... aku main hulur je n sometimes dia yg top up... kali ni aku yg wat sorg2... dok pk dlm hati, apa nak  jadi, jadi la adekkkk... hihih...

malam tu dah bersemangat nak start projek gubahan ni... tp cutter plak xdak.. so, aku pun sabar je la... tunggu cik abg ku beli kan cutter dulu baru blh wat gheja... so, isnin lepas since aku dah amik cuti (weekend tu jln jauh ke kuala rompin, ada kenduri), aku mula la operasi bidan terjun ni... tu pun sehari cuti sempat amik masa 2 jam je ngadap bunga2 ni...mau xnya, si kecik berdua tu tdo plg lama 2 jam je tgh ari tu... kalau x tdo, mana nak leh wat gheja... kita wat, depa pun sama pulun nak wat... dpt la 2 bunga dulang... mlm, baru la aku continue masa depa dah tdo... so, in total siap la 6 bunga dulang... they turned out 2 b good actually for an armature cam aku ni.. terpaksa la puji diri sendiri.. hahah, nak bg motivasi...

semlm aku continue dgn balut polisterin utk letak atas dulang, n gubah 3 hantaran... 1 dah siap, 1 almost siap (x gam lg), 1 lg tu aku xtau nak continue (tp still x puas hati)... so, aku tunjuk la yg 2 ni dulu... :)

1. perfume...

2. bunga rampai... tp bekas je la dulu..

sukaaa... dlm gmbr nmpk soooo nice.. :)

mlm smlm aku continue lg gubahan hantaran ni lepas adek n kakak dah tdo... punya la seksa menunggu si kakak tdo... dah la sambil menunggu dia tdo, dia x bg kita baring.. nak suruh teman dia main2.. sabar je la...
abahnya xdak..kuar teman mak tok beli brg utk persiapan kenduri sabtu ni..

so, siap la 2 ni plak... taraaaa...

3. sejadah...

 ntah apa motif sebenar bentuk sejadah tu ntah... main taram je.. :)

4. kitab...


Thursday, November 18, 2010

my crave this time...

this time aku ngandung, kegilaan aku ntah apa2 skit... masa bln posa punya la dok cari resepi everyday utk masa waktu berbuka...mcm2 aku try drpd jenis pasta, tartlet, shepherd pie, mcm2 lg la...

dah lepas raya, time2 skang ni aku gilakan handcraft plak...semua aku nak try...ari tu blk kg masa deepavali, aku buatkan handphone case dr felt utk kakak aku n anak dia.. jadi la jugak..tp lupa plak nak snap gmbr nak boh sini...

pastu aku google n dpt tgk blog yg wat tutorial persediaan menyambut baby... aku dah siap kain lampin yg dah modify skit ikut kat blog tu...n also ada 4 helai kain selimut/bedung utk baby yg aku try crochet kat tepi keliling selimut tu... 1 aku jahit je silang pangkah keliling dgn benang crochet, yg 1 lg aku mmg crochet..tp x siap lg..hihih...pastu ada lg 2 helai, kain flannel pun aku nak siapkan edge crochet jugak..ntah bila nak siap ntah...

smlm, raya haji... aku siapkan tote bag, fully hand stitched..pulun gila2 punya siapkan dr ptg smlm sampai la kul 11 lebih..siap gak akhirnya..hihih..

 ni plak hexie caddy..blh wat letak brg2 jahit n as pincushion..tp skang aku wat letak segala remote control kat umah... dok sblh tv..


sapa2 berminat nak try wat..sila la ke blog Penny ni.. utk tote-bag, kat sini... utk hexie caddy plak, kat sini...

Wednesday, September 8, 2010

Salam Aidilfitri

ari ni dah 29 ramadhan... huhu... kejap je dah nak abih ramadhan.. sedih pun ada... seronok pun ada.. sedih sbb dah xde la pahala berlipat ganda dgn amal yg kita buat nak compare dgn bulan lain.. panjang ke umo nak tunggu next year punya ramadhan?? wallahu'alam...

seronok plak, sbb x sabar nak tgk puteri2ku bergaya dgn baju raya depa.. xde la beli sakan... sbb masa kat uk & jerman aritu dah shopping gak baju depa, especially maktoknya la... utk pengetahuan korang aku n family ke sana aritu utk attend conference kat uk.. apa lg, alang2 tu pjg kan la kaki ke jerman... mcm blk kg plak rasa... tpt aku wat master dulu... 2 thn kat sana..



back to the story of baju raya anak2ku, baju depa tok depa kat Yan yg buat.. ada 4 psg sorg.. 2 psg baju kurung, 2 psg baju berseluar... baju kurung sepsg je yg aku beli... yg lain tu, kain hadiah dr auntie hana depa, mak tok depa plak prepare 2 psg utk kenduri abah chik depa end of this year.. nnt la raya, insyaAllah if ada gmbr depa bergaya dgn baju2 tu, aku upload kat sini ye...

aku n husbd pun blh tahan baju raya... mentang2 la belakang ni je jakel baru bukak..apa lg, baju aku semua la aku borong jakel punya viscose yg tgh sale masa early opening promotion tu... kalau x, dr dulu lg teringin baju viscose n cotton.. puas hati la bila dah jadi baju.. husbd aku plak, baju melayu beli masa blk kedah aritu, during nuzul quran... alhamdulillah, preparation yg xde la pulun sgt, tp berbaloi..


raya thn ni kat belah sini first daynya... so, aku xde la amik cuti awal... ni pun kat ofis lg.. hihi.. jln pun dah lengang..especially dlm kawasan uitm ni la... bes je bw keta... kalau x, xdenya less than 30 min to reach the office.. raya ke-3 insyaAllah blk kedah..anyone, nak berjumpa or gathering or nak mai umah kat kedah, sila la calling2 ye.. raya ke-4 blh set appointment..

ok la korang, wish all of u a great journey during this ramadhan.. hopefully everyone did their best to grab the golden opportunity during this month.. n insyaAllah, harap2nya kita dipanjangkan umo utk bertemu lagi ramadhan thn hadapan... dan moga amal ibadat kita tetap dipertingkatkan walaupun dah abih bulan posa ni ye.. slamat ghaya semua...ampun maaf kalau ada terkasar bahasa, terlanjur kata, bergurau terlebih ke, terasa hati ka, harap dimaafkan... dan aku doakan kesejahteraan n keselamatan utk kita semua sepanjang beraya dan berseronok ni... jumpa lg pas raya, insyaAllah.................

Tuesday, March 16, 2010

time.. passing by..

i'm quite bz with my work.. classes, reviewing papers, marking papers, writing papers.. time is running so fast..so bz till sometimes i don't even notice the day is passing by..

feels like the moments with my 3Bs are getting lesser n lesser..

O Allah, give me guts to face all of these.. let me cherish the moment with the 3Bs till my last breath..


the moment of seeing the 2 girls growing up is the most special moment for my hubby n me...kakak is already a year n 9 month, adek is now at her 8th month.. the cutest BF on earth..hihih (voted by me n their abah of course).. to Baheeira Fathini & Banafsya Faqihah..


n also, not to forget, to my mr B, may Allah bless u n our family for a better life.. zum Geburtstag viel Gl├╝ck.. luv u n miss u always..

Tuesday, January 26, 2010

eeeiiii.. GERAM!!

Hhmmm.. Feel so bad this morning coz of an incident happened during my way to work today..

Ish rasa cam abih segala mood for the day.. mau taknya bekal mknan yg mak bekalkn pun tumpah abih.. sentuh pun belum.. disebabkan aku break mengejut, skit lg nak terlanggar sorg pompuan yg rasanya cam nak bunuh diri kut.. lintas jln, berani plak la dok lintas jalan besar (hiway) just after the tol shapadu yg 60sen tu.. dah la org sibuk n rushing to work, semua memecut dgn geng2 merempitnya lg kita nak elak.. tiba2 ada org melenggang kangkung cam nak gi pasar tu lintas.. TIBA-TIBA ye korang.. aku mmg x perasan pompuan ni melintas.. dgn baju serba hitam, free hair rambut separas bahu (cam description dlm novel plak)... nak kata hantu, ada ka plak hantu jln tersengih2 cam kerang busuk sambil berpeluk tubuh, lenggang lenggok lg..

masa tu Allah je la yg tau betapa aku geram sgt2.. mmg rasa cam nak turun dr keta n sepuuuuukkkk je kepala dia.. selalunya kalau yg dok melintas jln besaq tu mat2 kilang dekat2 situ ada la.. tu pun depa lintas dekat area lepas jusco tuu..bukannya btui2 lepas kuar tol.. ramai org yg hon pompuan tu td..especially geng2 motor.. almaklumla depa lg la laju.... nasib baik time aku break tu xde plak keta menghantam aku dr blkg.. kalau x, mmg aku turun belasah le pompuan tu (hihihi..lawak pun ada ayat aku tu)..

aku geram sgt tu bukan apa.. terkilan sbb bekal tu mak mentua aku yg sediakan.. langsung x jamah lg.. bila sampai ofis muka aku toya n masam je.. lantak la org nak kata apa.. semua org aku nak cerita kejadian td... sampai ada yg perli, tepon la mak tu.. suruh tinggal sikit, nnt ptg blk mkn... hihihi, xdak satu gheja la plak.. tp for sure, blk ptg ni aku akan ngadu kat mak mentua aku pasai benda...sedih woooo.. sbb rasa cam mak sendiri yg bg bekal tp x dpt mkn...


pengajaran dr cerita aku.. sapa2 yg rasa nak bunuh diri dgn cara melintas jln tu.. pk2 la timing ye.. toksah la menyusahkan org.. org sibuk2 nak p gheja.. yg awk plak dah sebabkan org lmbt p keja, jalan pun jadi jem... dah tu kena sumpah seranah lg dgn semua org... ish..ish..ish.. sabar je la..

Monday, January 25, 2010

it's already end of january??

adoii.. awat la cepatnya masa berlalu.. dah nak abih bln 1.. biasa la, awal2 sem.. hal2 student mcm2..

alhamdulillah ngajar subject yg penah ngajar sblm ni.. kalau x, mau lagi pressure... ni sambil dok markg kuiz... bg kuiz best la, nak marking, hihih.. bercintaaa...

dlm bz2 baru start kelas, sempat lg aku n family ke langkawi last weekend.. actually planned to have family vacation dgn mak n kakak aku sama since 17 hb tu belah kedah cuti.. lgpun aku nak guna credit shell utk trip yg kami cancel for last yr.. tp nak wat camana, mak dah kena masuk wad utk operate mata on that day.. eh, operate yg dirancang bukan accident ka hapa.. mata mak aku dah operate dah buang selaput thn 2008, tp utk sebelah je.. so, 2009 dah target utk operate sebelah lg.. tp dah kena waiting list, diubah ke early jan 2010.. so, x dpt la mak join kami..

back to our trip to langkawi.. aku rasa trip ke langkawi kali ni la yg paling best.. not hectic at all to me n my hubby.. sbb p dgn flight kut.. so, xde penat driving or serabut naik feri.. betui ke aku guna perkataan serabut tu.. pd aku serabut la kalau nak kena kendong si kecik 2 org ni lg dgn brg2 lagi.. tp alhamdulillah, naik flight x terasa all the burden.. syok2, rasa nak p lg langkawi.. :)

walaupun kami berdepan dgn terrible experience with the flight.. (aku dah bg feedback aku ni kat AA).. pengalaman yg aku rasa patut semua org tau.. tp aku xtau la plak kalau aku dgn hubby je yg xtau pasai benda ni.. korang tau x kalau travel dgn airbus air asia, utk yg row 3 seat tu hanya ada 4 gas utk emergency? flight lain aku xtau.. ni pun baru aku tau masa p langkawi ni... (padan la masa p kuching ari tu, p n blk seat kami ada 1 kosong).. masa p ari tu ke langkawi, ada FA (flight attendance) yg bgtau aku n hubby kena separate seat since kami ada infant sorg satu.. a wise explanation tp membuatkan kami x puas hati since xde brief info dlm website or masa check in.. abih tu wat apa book for seat masa online kalau benda camni nak jadik??!!! hampehh je rasa kannn??? nasib baik la the 3rd person at the same row willingly changed his seat to the back.. alhamdulillah.. thanks to him x terhingga since aku n hubby xyah split up.. so, kami planned la masa check in time balik nnt, akan bgtau siap2 kat kaunter so that xyah nyusahkan sapa2 during flight.. apa yg terjadi?? ni yg aku rasa cam nak pelangkong je kepala staf AA ni (sori la, kurang asam skit ayat aku) mau x nya, dah kita bgtau masa check in yg aku n husbd aku travel with 2 infants n pls consider about our seat in the flight... means, our seat arrangement have to be well arranged before we are boarding!!!! TAPI jadi jugak benda yg sama, di mana aku n husbd kali ni betul2 kena split up our seat.. kalau dah di bgtau masa check in yg kami terpaksa dok asing2, insyaAllah aku blh terima.. tp masa check in bukan main, JANJI MANISMU.. si kakak dekat abah dia cam pelik je tgk ibu n adek dok asing dr diorang.. masa tu tuhan je yg tau, aku mmg pangkah abih la AA... mmg xde la kut nak naik lg flight ni... dah la masa nak boarding langsung x consider bg org yg bw infant naik dulu.. yg ada masa announcement utk hot seat n warga 65 thn ke atas... tp tu pun org x ikut.. nak ikut camana, announcement pun cam bisik je... harap org yg 2,3 meter dr staf depa tu je yg blh dgr... eeeeiiiii, sabar...sabar..... nasib baik gmbr yg kami snap tu masa p.. dah mmg tertulis kut utk kali terakhir naik AA, tu sbb gmbr pun nice je dgn plane kat blkg tuu..

dah2..lupa la semua tu.. cerita kat korang so that blh wat pengajaran... sori ye terkeluar bahasa yg kureeennggg kat atas tuuu...

kat langkawi, kami stay kat hotel yg betui2 depan underwater world.. sblm tu dah round 1 langkawi punya dok cari tpt stay yg berbaloi.. baguih la dpt landcons hotel ni.. hotel baru, milik bumiputera.. kami dpt dok family room for 2 nites utk rm100/nite.. very convenience n clean.. ada 2 katil queen n quite a large bathroom.. mmg best.. just imagine, 2 katil besaq tu kami combine n blh la 4 beranak bergolek2 sepuas hati ..


dah kami berempat je utk trip kali ni, sesuka hati la kami nak kuar ke, nak landing ke, nak p mamam ke, nak shopping ke.. tu yg aku rasa bertuahnya badan utk trip kali ni.. bab2 shopping ni aku mmg dah aim tpt tertentu je la.. almaklum la dah aku besaq kat langkawi, insyaAllah blh la lg tau selok-belok spot2 places kat sana..

since ni trip ke-3 aku n hubby ke langkawi..hihi, nampak sgt cam xdak tpt lain nak berjalan..3 thn kawen, every yr aku n hubby jejak ke sini.. tp every time, aku bw p jln2 tpt yg dia x penah p la.. nak tgk scenery yg cantek2.. kalau bab shopping tu mmg xleh elak la, for sure the same places je yg menarik.. hihi.. kali ni aku ajak husbd ke tanjung rhu tgk view pulau n pantai yg cantekk n mlm bg dia pekena laksa penarak kat jeti kuah, pastu singgah kat dataran lang.. dia je la blh sepuas hati mkn laksa sbb dah mmg dia ni 'hantu' laksa... aku plak, terpaksa la tgk saja sbb aku kan pantang lg.. kalau ikut belah kedah kan pantang laksa sampai anak lebih kurang sethn umoq dia.. hhmmm...

overall, spending the time in langkawi this time was so great.. alhamdulillah.. ada la few bad experiences.. tp semua tu buat je la pengajaran n moga x berulang.. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...